project-slide-boelelaan-amsterdam-nl-1
project-slide-boelelaan-amsterdam-nl-2
project-slide-boelelaan-amsterdam-nl-3
project-slide-boelelaan-amsterdam-nl-4

INDRUKWEKKENDE VERGEZICHTEN

Bruisend Amsterdam heeft er een nieuwe architectonische highlight bij. Aan de De Boelelaan in Amsterdam-Zuid, heeft het team van Hans van Heeswijk Architecten de zestiger jaren galerijflat ‘De Boel’ getransformeerd tot appartementencomplex voor zowel wonen als werken. Een spectaculaire daktuin is letterlijk en figuurlijk het hoogtepunt van het bouwwerk. Van hieruit hebben de bewoners een fantastisch uitzicht over de stad.

Over het project
Vesteda, de grootste commerciele woningbelegger in Nederland, kocht galerijflat De Boel om het nieuw leven in te blazen. In 2014 werd er gestart met de transformatie van het oer-Hollandse “erfstuk”.

De renovatie werd gegund aan onder andere aannemer Van der Leij, Glaswacht Zaanstreek, De Dakdokters en karres+brands. In 2016 werd het opgeleverd en het pand omvat nu 3.000 vierkante meter kantoorruimte, 144 appartementen van elk 70 vierkante meter en 10 middensegment penthouses van elk 108 vierkante meter. De woonruimtes zijn vooral gericht op young professionals tussen de 25 en 35 jaar.

Het pronkstuk van de vernieuwde De Boel is zonder enige twijfel de ruime daktuin. Boven op het dak is een stijlvolle groene omgeving gecreëerd waarin bewoners zich terug kunnen trekken om te ontspannen. Chic, modern meubilair – eveneens van de hand van Hans van Heeswijk – draagt hier bij aan een gevoel van luxe en comfort. Zittend op dat meubilair heeft het geheel bijna iets magisch; als een infinity pool gaat de tuin op in zijn omgeving. En duurzaam is het geheel ook. Zo is er onder andere een “Polderdak” dat regenwater opvangt en opslaat en waarmee vervolgens de beplanting wordt geïrrigeerd.

Hoewel de noodzaak van valbescherming aan de dakranden overduidelijk aanwezig was, was het voor de architecten een must deze nagenoeg onzichtbaar te laten zijn. Q-railing’s Easy Glass Pro glasrailing bleek de perfecte oplossing, omdat dit systeem ruimte laat voor maximale transparantie en toch voldoet aan de gestelde hoge veiligheidseisen. Praktisch gezien functioneert de balustrade bovendien ook als windvang, zodat men comfortabel kan relaxen.
Om het minimalistische, transparante karakter verder te versterken heeft de balustrade van de daktuin slechts een slank RVS U-profiel als topping op de bovenrand van het glas en geen handrailing. Uiteindelijk monteerde Glaswacht Zaanstreek 245 meter Easy Glass Pro.

Architect Dick de Gunst van Hans van Heeswijk Architecten was erg tevreden over het eindresultaat: “Easy Glass Pro heeft ons zeer zeker geholpen om onze visie in realiteit om te zetten. Het is een fantastisch systeem. Het is indrukwekkend om te zien hoe je hiermee nagenoeg onzichtbare balustrades kunt creëren zonder ook maar enigszins op veiligheid in te leveren.”

Share
Land
Nederland
Plaats
AMSTERDAM
Architect/Installateur
HANS VAN HEESWIJK ARCHITECTEN / GLASWACHT ZAANSTREEK

Systemen

Weet u zeker dat u het moodboard wilt verwijderen?

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE