project-slide-grotius-building-nijmegen-nl-1
project-slide-grotius-building-nijmegen-nl-2
project-slide-grotius-building-nijmegen-nl-3

Een 360° vrij campusuitzicht

Het Grotiusgebouw, gelegen in de ruimtelijke, groene omgeving van het oude Landgoed Heyendael, is een nieuwe uitbreiding op de campus van de Radboud Universiteit in Nijmegen. De nieuwbouw werd in 2014 opgeleverd en wordt met name gebruikt door de Faculteit der Rechtsgeleerdheid.

Het Grotius is onderdeel van een masterplan om het originele karakter van Landgoed Heyendael te doen herleven. Nieuwe bouwwerken worden qua ontwerp compact gehouden, zodat ze meer opgaan in het omringende parkachtige karakter van de campus. Benthem Crouwel Architecten tekende voor een duurzaam ontwerp met een bruto vloeroppervlak van maar liefst 26.000 vierkante meter, dat ruimschoots aan deze eisen voldoet.

Met zijn futuristische looks is het Grotiusgebouw een ware blikvanger. Uitvoerig gebruik van glas en met zorg gekozen vormen geven een open en ruimtelijk gevoel, ongeacht van waaruit men het gebouw ziet. Voor de gevels, vloeren en het meubilair is gekozen voor natuurlijke materialen, zoals steen, hout en leer. Dit voegt warmte en comfort toe aan de moderne uitstraling. Het bijzondere ontwerp werd in 2015 bekroond met de Nijmegen Architectuur Prijs.

Over het project
Het Grotiusgebouw met zijn vierkante plattegrond lijkt over 3 etages te beschikken, maar in werkelijkheid zijn het er 5. Ondergronds is er een parkeergarage met ruimte voor 350 auto’s en op de dakverdieping bevindt zich een vanaf de grond nagenoeg onzichtbare ruimte in penthouse-stijl.

Wie via de hoofdingang binnenkomt, wordt verwelkomd in een groot, licht atrium met een statige brede trap, die over bijna de hele diepte van het gebouw naar boven leidt. Binnen zijn de ruimtes zo verdeeld, dat de belangrijkste collectieve functies – zoals een parkeergarage, openbare studieruimte, grote bibliotheek, collegezaal en restaurant – zich op de laagste verdiepingen bevinden. De hoger gelegen etages bieden ruimte aan kleinere ruimtes met een meer besloten karakter.

Als railingsysteem voor zowel de trappen als etages kozen de aannemer en gevelbouwer de Easy Glass 3kN glasrailing van Q-railing. Dit systeem had al uitvoerig bewezen lineaire zijwaartse krachten van meer dan 3 kN te kunnen weerstaan en voldeed ruimschoots aan alle veiligheidseisen voor publieke ruimtes. Met zijn minimalistisch vloerprofiel en glasvulling zorgde het systeem bovendien voor de gewenste transparantie. In totaal werd er circa 600 meter Easy Glass 3kN gemonteerd, met zwart gepoedercoate vloerprofielen en houten leuningen.

Share
Land
Nederland
Plaats
Nijmegen
Architect/Installateur
Benthem Crouwel Architects/Wijmoco Aluminium

Weet u zeker dat u het moodboard wilt verwijderen?

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE