project-slide-bank-of-canada-ontario-can-1
project-slide-bank-of-canada-ontario-can-2

EEN IN HET OOG SPRINGENDE DESIGN TRAP

Na een ingrijpende renovatie, heropende het hoofdkantoor van de Canadese centrale bank in Ottawa in 2016 zijn deuren. Blikvanger in het nieuwe interieur is een gracieuze, gebogen design trap. Deze verbindt de begane grond met de ondergrondse conferentieruimte en het museum van de bank. De architecten van Perkins+Will hebben met Q-railing’s Easy Glass Max een perfect passende glazen railing voor de trap weten te creëren. De transparante vulling en het minimalistische ontwerp maken van de betonconstructie een sierlijk verschijning. Ook laat de constructie nu alle ruimte aan het daglicht om van de begane grond naar beneden door te schijnen.

Een klassieker updaten

Het oorspronkelijke hoofdkantoor van de centrale bank werd in 1938 in gebruik genomen. Het robuuste, grijs granieten gebouw in klassieke stijl ademt kracht en zekerheid, passend bij wat de bank wenste uit te stralen. Om met de tijdsgeest en veranderende eisen en wensen mee te gaan, liet de organisatie diverse keren ver- en aanbouwen. Transparantie en ruimtelijkheid voerden daarbij steeds meer de boventoon, zeker tijdens de laatste renovatie die werd opgeleverd in 2016.

Nieuwe ruimtes

Het meest recente renovatieproject was ambitieus en kende een budget van maar liefst 460 miljoen dollar. De bank plande ruimere spreekkamers en een nieuwe conferentieruimte in de bestaande 1.600 vierkante meter grote kelderruimte. Ook werd er  bleek vervolgens ook nog ruimte om het museum van de centrale bank in onder te brengen.

Perkins+Will ontwikkelde een interieur met een indrukwekkend, centraal gelegen verbindend element: een ruime opening met een sierlijk design trap. Niet alleen esthetisch mooi, maar ook bijzonder geschikt om het daglicht van de begane grond naar beneden door te laten schijnen.

De gebogen design trap

Architect Andrew Frontini van Perkins+Will ontwikkelde, in nauwe samenwerking met constructeur Adjeleian Allen Rubeli, het trapdesign. Dit bestaat voor een belangrijk deel uit beton, maar is toch licht en verfijnd. De leuning moest minstens zo elegant worden. Met het profiteren van daglicht in het achterhoofd, viel de keuze al snel op een balustrade met glas. Men was even bang geen leverancier te kunnen vinden, die de complete balustrade – handrailingen, glazen vulling en aluminium profielen - in exact de juiste buigradii zou kunnen leveren. Tot Q-railing in beeld kwam. In nog geen 4 maanden tijd wisten onze project manager en techneuten een perfect passende gebogen valbeveiliging met glasvulling te tekenen, construeren en leveren.

Minimalistisch én sterk

Het Easy Glass Max glasrailingsysteem bood de gewilde minimalistische look én voldeed aan de maximale internationale veiligheidseisen voor publieke locaties. Om de groene gloed van standaard glas te omgaan en de hoogst haalbare transparantie te verkrijgen, liet men de glasvulling uitvoeren in extra helder diamantglas.

Verval Ltée voorzag de design trap uiteindelijk van 36 meter 3D gebogen aluminium railingprofiel. Boven op de glasrand plaaste Ltée U-profielbuis en zijdelings met leuningsteunen aan het glas een ronde handrailing. Beide werden uitgevoerd in oliebrons, passend bij het beslag en de fittingen in de rest van het gebouw. Verder monteerde Ltée nog 45 meter glasrailing rond de trapopening in het bedrijfsrestaurant.

Share
Land
Canada
Plaats
OTTAWA
Architect/Installateur
PERKINS+WILL/VERVAL LTÉE

Systemen

Weet u zeker dat u het moodboard wilt verwijderen?

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE