project-slide-university-of-gibraltar-gibraltar-es-1
project-slide-university-of-gibraltar-gibraltar-es-2
project-slide-university-of-gibraltar-gibraltar-es-3
project-slide-university-of-gibraltar-gibraltar-es-4
project-slide-university-of-gibraltar-gibraltar-es-5

De architecten van Ayalto Integral hebben een moderne, opvallende campus voor de Universiteit van Gibraltar gecreëerd. Ze transformeerden hiervoor een negentiende-eeuwse fort met zicht op zee, gericht naar het Afrikaanse continent. De nadruk van het design van de nieuwe universiteit ligt op transparantie en openheid, met behoud van de integriteit van het historische bouwwerk. Het ontwerp ontving in 2015 de Gibraltar Heritage Award.

Als onderdeel van de transformatie van het fort, werden bestaande gebouwen gerenoveerd en aangepast naar de eisen van de universiteit. Daarnaast werden diverse nieuwe gebouwen toegevoegd. Nieuw en oud lopen onder andere met behulp van binnenplaatsen – zowel overdekt als onoverdekt - in elkaar over.

Er zijn 2 duidelijke hoofdassen in het ontwerp the ontdekken: noord-zuid en zuid-west. De noord-zuid as wordt gebruikt door mensen die zich vanuit de noordelijke ingang en de grote binnenplaats in de richting van de voormalige barakken begeven. Daar bevinden zich nu moderne leslokalen, kantoren en diverse faciliteiten voor personeel. Boven de barakken bevindt zich het nieuwe restaurant, compleet met ruime balkons en spectaculair uitzicht.

Op het kruispunt van de 2 assen bevind zich een centrale hal met een receptie en een leercafé. De hal wordt letterlijk omlijst door een wit stalen frame, met zogenaamde ‘brise soleil’ elementen, die het natuurlijke licht op een bijzondere manier in de loftachtige ruimtes binnenlaten. De gewelfde bakstenen nissen hier vormen een prachtig contrast met de alom aanwezige glazen plafonds, glazen façades en glazen balustrades.

Over het project
Een historisch bouwwerk uitrusten met moderne designelementen, zoals glasbalustrades, geeft de nodige uitdagingen. Het vroeg om nauwe samenwerking tussen producten, waaronder Q-railing, en de projectarchitecten. “We moesten de glazen balustrades bijvoorbeeld zo selecteren en laten monteren, dat ze extreme krachten zouden kunnen weerstaan en zouden voldoen aan alle eisen van de ‘British Standards’. Q-railing raadde ons het Easy Glass Pro glasrailingsysteem aan en verzorgde alle tests en certificeringen benodigd voor goedkeuring door de lokale autoriteiten”, aldus architect Xavier Ozores Pardo, hoofdverantwoordelijk voor de transformatie.

Ozores Pardo legt uit dat hij en zijn team zichzelf ten aanzien van het design 2 hoofddoelen stelden: naadloze overgangen tussen materialen en maximale transparantie. “We wilden het uitzicht op zee, zeker dat richting Afrika en de Straat van Gibraltar, uitlichten door functionele elementen zoals handrailingen onzichtbaar te maken.” Het nieuwe restaurant van de universiteit bewijst dat de doelen ruimschoots zijn gehaald: dit is de ‘place to be’, hier draait alles om het fantastische uitzicht. Een ultieme plek, die zijn indrukwekkendheid dankt aan dat eerdergenoemde onzichtbaar maken van functionele elementen. Hulde aan de glazen façade en glazen balustrade, maar ook aan de smaakvolle designaanpak van het architectenteam!

Share
Land
Gibraltar
Plaats
GIBRALTAR
Architect/Installateur
AYALTO INTEGRAL ARQUITECTOS

Systemen

Weet u zeker dat u het moodboard wilt verwijderen?

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE