project-slide-central-railway-station-vienna-vienna-at-1
project-slide-central-railway-station-vienna-vienna-at-2
project-slide-central-railway-station-vienna-vienna-at-3
project-slide-central-railway-station-vienna-vienna-at-4

Wien Hauptbahnhof is een nieuw, state-of-the-art treinstation, dat 2 kleinere stations in de omgeving vervangt. Met meer dan 145.000 reizigers en 1.100 passerende treinen is het station het belangrijkste spoorwegknooppunt van de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. De bouw begon in 2007 en werd afgerond in 2014. Het jaar erop werd het station nog verder uitgebreid met een voetgangersbrug en een overdekt winkelcentrum met meer dan 100 winkels.

Het nieuwe Centraal Station speelt een grote rol als tussenstation voor 4 belangrijke (internationale) spoorwegroutes komende vanuit het noorden, zuiden, oosten en westen. Dankzij de gemoderniseerde infrastructuur profiteren zowel nationale als internationale reizigers van een sterk verbetere bereikbaarheid. Ook zijn de doorreismogelijkheden geoptimaliseerd. Zo kunnen reizigers nu sneller en eenvoudiger van trein wisselen, in veel gevallen zelfs op hetzelfde perron. Verder bevinden zich in het station nu directe aansluitingen naar bus, tram en metro en via een nieuwe ondergrondse doorgang kunnen reizigers in slechts enkele minuten lopend het Südtiroler Platz station bereiken.

Over het project
Het afbreken van de 2 oude stations en verwijderen van de bijbehorende overbodige rails leverde een braak liggend terrein van zo’n 109 hectare op. Omdat het compacte design van het nieuwe station slechts de helft daarvan beslaat, was er ruimte over voor de bouw van maar liefst 2 compleet nieuwe woonwijken.

‘Barrièrevrij’ is het sleutelbegrip voor de architectuur van zowel het station als de woonwijken. De architecten hamerden erop dat het station en de woonwijken geen obstakels in de stad mochten vormen en ruimte moesten laten voor een open karakter. Vandaar ook dat het station bijvoorbeeld geen klassieke gevel heeft. Er is geen duidelijke voor- of achterzijde te herkennen; de noord- en zuidkant zijn qua looks en functie gelijkwaardig.

Open en speels zijn ook de luifels boven de perrons. Deze vormen een complex patroon met rijen van ruitvormen. Aan weerszijden hellen de ruiten licht naar beneden en doordat de rijen niet evenredig aan elkaar lopen, zijn er openingen ontstaan die het daglicht binnen laten komen.

Onder het ruitendak, binnen in het station, zorgen onder andere grote ruimtes en brede trappen voor een gevoel van ruimte en vrijheid. Eenvoud en lichtvoetigheid zetten de toon en vormen een mooie balans met hoogwaardige materialen zoals glas en natuursteen. Deze materialen zijn overigens niet alleen uit designoogpunt gekozen. Ze dragen ook sterk bij aan het onder controle houden van de onderhoudskosten.

Voor het kiezen van de juiste trapleuningen kon het architectenteam rekenen op de ervaren specialisten van Q-railing. Zij begeleidden al vele publieke projecten, waaronder stations, vliegvelden, winkelcentra en sportstadions. Ze adviseerden de Wien Hauptbahnhof architecten te gaan voor een ovaalvormig Easy Glass U-profiel. Dit paste uitstekend binnen het designconcept en bood uitkomst wat betreft alle gestelde hoge veiligheidseisen. Uiteindelijk werd er zo’n 1.100 m gemonteerd.

Share
Land
Oostenrijk
Plaats
WENEN
Architect/Installateur
ATELIER ALBERT WIMMER, ATELIER ERNST HOFFMANN, THEO HOTZ ARCHITEKTEN UND PLANER / SK STAHLBAU

Weet u zeker dat u het moodboard wilt verwijderen?

NEEM CONTACT MET ONS OP VOOR MEER INFORMATIE